SEO Hakkında Yazılmış Google - Bloglar ve Biz Adlı Kişisel Makale

SEO Hakkında Yazılmış Google - Bloglar ve Biz Adlı Kişisel Makale
Anahtar kelime olayı kalktı demek pek doğru olmaz aslında, bazı arkadaşlara forumda olsun başka yerlerde olsun dikkat ediyorum yanlış bir düşünceye sahipler. Neden derseniz şöyle ki; Google "Meta Anahtar Kelimeler" artık aramalarda doğrudan bir etkisi yok demiş olabilir fakat insanların karıştırdığı şöyle bir şey var. Özellikle Wordpress de olsun Blogger da olsun ki zaten şuan piyasada en çok kullanılan iki ana yazılımdır. Bu yazılımlarda bizim post yazarken kullandığımız anahtar kelimeler ile Google 'ın bahsettiği "Meta Anahtar Kelimeler" aynı şey değildirler. 


SEO Hakkında Yazılmış Google - Bloglar ve Biz Adlı Kişisel Makale


Vatandaşın birisi akşam bir konu açmıştı "Meta Keywords Kullanımı Gereksizdir" başlığı ile, burada konu başlığını anlatmak istediği şeye göre doğru seçmişti fakat konu içerisinde anlatımını yaptığı şekil yanlıştı ve bu yanlışa rağmen "SEO Mühendisi" dolu olan forumumuz da biriside çıkıp demedi ki kardeşim senin konu başlığındaki anahtar kelime terimi farklı bir şey, konuda anlattığın farklı bir şey, anlatmaya çalıştığın farklı bir şey.

Bizim bloglarımız da içerik paylaşırken kullandığımız "etiket" alanı site içerisinde ki hiyerarşiyi sağlamak ve benzer konu içeriklerine sahip yazılara ortak bir bağ oluşturmak için kullanılır, en azından ben o maksatla kullandım şimdiye kadar. Kaldı ki zaten bloğunuz da kullandığınız tema eğerki mikroformatlara uyumlu değilse zaten sen onu yazsanda yazmasan da Google Botları için farketmez çünki mikroformat olmayan birşeyi bot anlamaz. (mikroformatlı temalarında henüz çok öncelere dayanmadığınıda belirteyim, yayılmaya başlayalı henüz birkaç yıl oldu.)

Bu nedenlerle biz o etiketleri botlar için değil sitemizin sağlığı için girmemiz faydamıza olacaktır, zaten şöylede birşey var Blogger da zaten bu etiketleri girmemeniz mümkün değil, çünkü Blogger da kategorileme yapabileceğiniz tek bir seçeneğiniz var oda "etiketlet" dir. Görüldüğü üzere Blogger sisteminde etiketler nasıl amacına hizmet ediyor. 

Wordpresste de keza durum çok da farklı değil bir çok blog sahibi en kolay ve en düzgün şekilde kategorilendirmeyi anahtar kelimeler sayesinde yapabiliyor. Örneğin film sitelerinde "imdb puanı,yapım yılı,oyuncuları vs." gibi kategorilendirme yine anahtar kelimeler ile yapılmakta. Bu sayede hem kullanıcılarımız rahat bir şekilde site içerisinde yolunu bulabilir hemde etiketler amaçlarına hizmet ediyor ve olması gerektiği gibi benzer konular arasında ortak bir bağ oluşturuyorlar. Ayrıca her ne kadar uygun görmesem de etiketler sayesinde şayet botları engellemediysen site içeriğimizin 3-4 hatta belki 5 katı fazla index alabiliyoruz. Buda dolaylı yoldan lafı şuraya getiriyor "Bloglarımızda etiket kullanmak SEO açısından da faydalıdır, kullanıcı açısından da faydalıdır, bizim açımızdan da faydalıdır." 

Yani uzun lafın kısası "Etikletlemelerinizi İhmal Etmeyiniz."



Bir diğer dikkat çekmek istediğim hususta şudur. Özgün makale,özgünleştirilmiş veya özgünleştirilmeye çalışılmış makale olayı bana göre şuan günümüzde etkisini yitirmiş durumdadır. Ki zaten bu kavramak zor değil neredeyse hergün forumda bu konu ile alakalı başlıklar açılıyor sürekli. "Adam benim özgün içeriği mi kopyalamış, sıralamada benden önce çıkıyor. eee neyapacağım ben şimdi?" diyen arkadaşlarımızın sayısı her geçen gün artmakta. Göz var nizam var. 

Benim bu konudaki fikrim şöyle; Şimdi siz "özgün" veya "özgünleştirilmiş" makele yazıyorsunuz ve bekliyorsunuz """Ben özgün makale yazım..! Google gelip beni üst sıraya çıkartacak.""" buna ben sadece gülerim. Yahu sen 10 tane özgün makaleyi sitende yayınlayana kadar adam seninkilerle birlikte 40 siteden kopyala yapıştır yaparak konu açıyor, içerik giriyor. Ne oluyor peki bunun sonucunda? Sen 10 tane makaleye müşteri (kullanıcı) beklerken diğer adam 40 tane makaleye müşteri(kullanıcı) bekliyor. Doğal olarak kopyala yapıştır yapan vatandaşin sitesinde bir hareketlenme oluyor ve daha fazla konuya daha fazla kullanıcı geliyor. EE şimdi son yıllarda Google ın da Kullanıcı hal ve hareketlerini nekadar önemsediğini neredeyse bütün amacının kullanıcıların harekerlerini izlemek olduğunu biliyoruz. Ne oluyor şu oluyor... Google bakıyor kopyala yapıştır yapan adamın sitesine daha fazla sayıda kullanıcı geliyor, öteki vatandaş 10 tane konu yazmışta o konulardan birisi bir kullanıcının ilgisini çekecekte gelecek o içeriğe müşteri olacak. 
Uzun lafın kısası bence Google'ın bir güncelleme daha yapmasının vakti geldi de geçiyor bence. Kitle çoğunluğu nerdeyse, ister kopya olsun ister özgün olsun Google yoğun kitlenin bulunduğu tarafa eğilim gösteriyor. Burada spam veya kopyala yapıştır olayını iyi birşey olarak göstermiyorum tabiki fakat ortada bazı gerçekler var, A kişisi bir konuyu bir sıra atlatmakla uğraşırken B kişisi zaten yaptığı kopyala yapıştılarla tüm arama sayfasını tek başına kapatıyor,işgal ediyor.


Tavsiyem Backlink dediğimiz şeye bukadar önem verip kafa batlatacağımıza sitelerimizle daha yoğun ilgilensek ve sürekli bir kullanıcı devir daimi yapsak sürekli bir akış olsa zaten Google kullanıcının peşinden koşa koşa gelecektir sitemize.


Benim tavsiyelerim şimdilik bunlar, dediğim gibi resmi zoom yapıp inciğini cinciğini uğraşmaya vakit kaybetmeye lüzümyok, genel anlamda web sitenizi akışkan bir hale getirmeniz çok faydalı olacaktır. sürekli bir trafik söz konusu olması her zamana daha iyi olacaktır illaki çok olmasına gerek yok az olsun ama sürekliliği olsun. 

Bu nedenle tek okumalık basit saçma ve devrik cümleli makaleleri daha dikkatli yazmalıyız.

şimdilik böyle. toparlıyorum konuyu hızlı bir şekilde.

Bu blogda olup biten herşeyden ilk senin haberin olsun.